Basis portret tekenen

Vanuit het belangrijke en nog steeds geldende klassieke principe ‘tekenen gaat aan het schilderen vooraf’, geeft Marco Krauwinkel een 5-delige les waarin de beproefde, zogenaamde Bargue-methode als tekentechniek wordt gebruikt. Charles Bargue en Jean-Léon Gérôme introduceerden deze techniek eind 19e eeuw in het schilderonderwijs. Gérôme was in zijn tijd de meest vermaarde kunstenaar-docent in Frankrijk. Met zijn collega Bargue zette hij deze methode op.

Opbouw van de les

Tijdens de lessen gaan aan de slag met een bestaande Bargue-afbeelding die we leren kopiëren in houtskool. Er wordt dan gewerkt met nitram houtskool, in verschillende hardheden. Ook wordt voorgedaan hoe je deze staafjes in een mooi puntje slijpt. We werken met de zogenaamde Sight-Size methode. Dit houdt in dat je 1 op 1 de afbeelding kopieert.

Het is een van de beste manieren om het tekenen onder de knie te krijgen, en ook zeer zeker aan te raden als basis om een goed schilderij te maken.


Je begint met het opzetten van de afbeelding in rechte, versimpelde lijnen. Deze lijnen werk je steeds verder uit tot je de juiste vorm hebt verkregen.

Als het tijd is voor het invullen van de tonen, gaat dit ook van groot naar steeds verfijnder.

 

Je leert van deze methode goed een vorm te vereenvoudigen. Je werkt met een loodlijn, van waaruit je meet.

Maar je neemt ook regelmatig afstand van je werk, zodat je kunt beoordelen of je metingen juist waren, Zo leer je vertrouwen op je eigen waarneming en ontwikkel je het nodige gevoel voor vorm en toon.
Daarna zal het schilderen met olieverf hierna ook een stuk eenvoudiger zijn.

Datum 2021

 

11, 25 okt, 8, 22 nov, 6 dec

Lestijden

Maandag avond van 19.00 tot 22.00

Kosten

Voor Basis Portret Tekenen in 5 lessen van 3 uur betaal je

€ 275,- inclusief materiaal, koffie/thee.

Aanmelden

Via onderstaand aanmeldformulier

Locatie


Fine Art Academy

Graafdijk West 4

2973 XD Molenaarsgraaf

                       


 

Aanmelden

Ik meld me aan voor 5 lessen Basis Portret Tekenen van Marco Krauwinkel:
 

Bargue drawing.jpg 2.jpg